Копенхаген – градът на разказвача на приказки Ханс Кристиян Андерсен

Booking.com

Столицата на Дания, Копенхаген несъмнено е една от най-прекрасните столици в Европа. Тя умело съчетава спокойната красота на севера с неподправния датски уют и сладко ни пренася в света на приказни истории на най-великия разказвач на приказки – Ханс Кристиян Андерсен. Това е градът, в който наистина ще се почувствате като в приказка. Докато се шляете по павираните улици и площади, ще откриете, че Копенхаген съчетава забързаността и разнообразието на живота в големия град с атмосферата на малкия град. Ако изобщо може да съществува уютна метрополия, това е той.

В Копенхаген никога не сте далеч от водата, била тя море или канал. Самият град е построен върху два главни острова, свързани с подвижни мостове. Древното сърце на града е пресечено от две пешеходни улици, гъмжащи от хора (част от петте такива улици), а около тях се вие лабиринт от павирани улички, претъпкани с миниатюрни бутици, кафенета и ресторанти. През лятото, когато цял Копенхаген излиза на улицата, най-интересните гледки от градския живот могат да се видят от тротоарните кафенета по слънчевите площади.

Едно от най-добрите места за разходки е старинният квартал Нюхавн. Неговите разноцветни домове са живописно разположени покрай канала, където стоят сгушени яхтите и често попадат под обектива на туристите – в миналото този квартал е служел за пристанище на моряците, връщащи се от далечни страни. Днес на мястото на „вчерашните” моряшки кръчми има тихи ресторанти, които са любими и на датчаните, и на туристите.

Някои герои от приказките на Андерсен дотолкова са поразили въображението на датчани, че те са ги увековечили в паметници. Именно такава чест има Малката русалка, която е и символ на Копенхаген. Историята на Малката русалка така развълнувала кръчмаря Карл Якобсен, че той решил да поръча статуя в нейна чест. Тази негова идея била изпълнена от скулптура Едвард Ериксън, а за модел послужила една балерина. През 1913 г. статуята била поставена на кея на Копенхаген. Навсякъде в магазините за сувенири може да намерите герои от приказките на Андерсен.

Кралският дворец Амалиенборг привлича туристите като магнит. Пред него гордо стоят изправени кралските гвардейци. През есента и зимата, след като членовете на кралската фамилия се завърнат в главната си резиденция, както правят от 1784 г. насам, Кралската гвардия и оркестър маршируват на обяд през града за смяна на дворцовата стража. Другата голяма атракция на Амалиенборг е втората половина от Кралската сбирка (първата е в Розенборг). Сред експонатите в тази колекция кабинетът на крал Кристиян ІХ (1818-1906 г.) и всекидневната на жена му, кралица Луиза. Включени са и комплект от парадни сребърни прибори в стил рококо, помпозен викингски кораб в центъра и малка изложба от костюми. После може да видите яхтите, посещаващи пристанището на замъка, както и модерните скулптури и педантично подредените цветни лехи в градините.

Друга забележителност, която задължително трябва да посетите, е най-известният в града развлекателен парк – Тиволи. Това е един от най-старите паркове на Европа – открит е през 1843 г. и е съхранил очарованието на миналото: има много дървета и цветя, свирят оркестри на живо, устройват се представления под открито небе. Когато започне да се смрачава, сред дърветата изгряват хиляди фенери и осветяват алеите и павилионите в парка. Не може да си представите съвременен развлекателен парк без атракциони и те присъстват в Тиволи. В Тиволи има нещо, което не можете да видите в другите страни – театър на пантомими, който играе представления от средата на ХІХ в. В Тиволи има два сезона: единият – летен (от април до края на септември), тогава се изнасят представления, театри, концерти, пускат се фойерверки); другият – зимен (от края на ноември до април), тогава в парка се провежда най-популярният в Копенхаген панаир на Рождеството. Сезонът от началото на декември до Рождество Христово е най-привлекателният за посещение в Дания. Навсякъде се откриват панаири на Рождество, на градските площади се появяват големи елхи с гирлянди, витрините на магазините са богато украсени, по улиците се разхожда Дядо Коледа. На тези панаири можете да си купите традиционни празнични украшения – гирлянди от датското знаме, големи хартиени сърца и всякакви сувенири. Непременно трябва да опитате от необикновените напитки – гльог (горещо вино с подправки) и особено от Христовото пиво.

Храната е едно от големите удоволствия в Копенхаген, град с над 2 000 ресторанти. Традиционната датска храна е включена в заведенията от всички ценови категории – можете да си поръчате лек обяд от smorrebrod, да закусите в лавка kolde bord или да се храните с омари и стриди от Limfjord. Можете да посетите някоя бърза закуска в датски стил и да похапнете хот дог, продаван във фургони на улицата. Много ресторанти предлагат в менюто си ястия типични датски ястия като супа от грах, задушено къдраво зеле, саздърма от агнешки дреболии, а за десерт – черен пудинг. Повечето ресторанти затварят за Коледа, приблизително от 24 декември до 1 януари.

Ако желаете да си напазарувате, тогава трябва да се разходите по Строгет – най-дългата пешеходна шопинг улица в Европа. Тук присъстват бутици на всички елитни марки, за които можете да се сетите, но ако имате по-скромен бюджет, продължете надолу, където са големите магазини, предлагащи качествени стоки на разумни цени.

Днес Копенхаген е един от най-добрите градове за живеене според много световни класации, независимо от високия стандарт на живот, град, където хората работят, играят, пазаруват и живеят пълноценно във всяка една от частите му. Тук в обаятелна комбинация се съчетават аристократичният дух и разкрепостеността. Посещението на морския град ще ви накара да се почувствате облагодетелствани, че сте успяли да се докосните до тази скандинавска магия.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар